Blog over prikkelverwerking

Bijzonder syndroom, bijzondere prikkelverwerking

Af en toe zitten we met de handen in het haar. Ook alle professionals die om ons heen staan weten het dan even niet meer. Waarom laat Gideon dit bijzondere gedrag zien? Hoort het bij zijn syndroom? Zit het in zijn karakter? Hoort het bij epilepsie of autisme? Of komt het door de verstoorde prikkelverwerking? Omdat Gideon een zeldzaam syndroom heeft (COL4A3BP/CERT1), is er niemand die hier antwoord op kan geven. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat hij een bijzondere prikkelverwerking heeft. Dit levert naast moeilijke, lastige en tenenkrommende situaties ook hilarische en grappige momenten op.

TE VEEL PRIKKELS

Zo krijgen we wel eens boze blikken toegeworpen wanneer Gideon hard moet lachen als er een kindje begint te huilen. Gideon is zich dan van geen kwaad bewust, maar hij vindt dat geluid een prettige prikkel. Een IKEA medewerker vroeg een keer of Gideon even zijn mond kon houden, omdat andere klanten zoveel last hadden van zijn geluid. Ze kreeg een rood hoofd toen wij uitlegden dat Gideon gehandicapt is en dit zijn manier is om ons te vertellen dat hij het erg leuk vindt in de winkel, maar dat er te veel prikkels zijn.

Tijdens een verjaardagsfeestje waar veel visite is, begint Gideon ineens hard te lachen. Hij doet hierbij zijn ogen dicht, draait rondjes, rent door de kamer en zwaait hierbij hard met zijn armen heen en weer. Natuurlijk moet iedereen hier hard om lachen. Het ziet er ook zo grappig uit. Het gevolg is alleen dat Gideon door deze extra prikkels nog harder gaat draaien en zwaaien. Voor ons dus een teken om snel naar huis te gaan.

GIDEON VERWERKT PRIKKELS MET EEN VERTRAGING

Deze bijzondere prikkelverwerking is soms lastig, ook wel eens erg grappig, maar in elk geval nog wel te verklaren en te begrijpen. Het is Gideons eerste reactie op deze prikkels. Het is zijn manier om met deze situaties om te kunnen gaan. Deze prikkels moet hij wel verwerken en dan wordt het voor ons pas echt ingewikkeld. Want Gideon verwerkt deze prikkels met een vertraging. De ene keer is de vertraging een paar uur en de andere keer een paar weken! Gideon is op deze momenten of dagen snel boos, slaat zichzelf, huilt veel en heeft een zichtbare, hoge spierspanning. Ook de nachten verlopen dan vaak erg onrustig. Door de vertraging hebben wij vaak geen idee waar dit gedrag vandaan komt. Het is een heel ingewikkelde puzzel om erachter te komen welke activiteit of belevenis voor een lastige prikkelverwerking zorgt.

EEN LEVEN VOL VERRASSINGEN

Gideon reageert wisselend op dezelfde prikkels. Zo raakt hij soms helemaal in paniek wanneer er tijdens het wandelen een brommer met veel lawaai voorbij komt, terwijl hij een andere keer begint te stuiteren van puur geluk. Ook spelen met sensopathisch materiaal zorgt voor wisselende reacties. De ene keer zit hij gelijk lachend met beide handen in het scheerschuim, terwijl hij een andere keer begint te rillen wanneer zijn pink het schuim iets aanraakt. Wij weten van tevoren nooit wanneer hij welke reactie laat zien. Daar kunnen wij, tot nu toe, nog geen logica in ontdekken.
Gideons leven, en daardoor ook het onze, zit in elk geval vol verrassingen!

Blog geschreven door Marjan van der Velde