Wat is het CHARGE-syndroom?
Ongeveer 1 op de 12.000 kinderen wordt geboren met de zeldzame chromosoomaandoening CHARGE. De oorzaak is een mutatie in het CHD7-gen. Een goede medische behandeling ontbreekt vaak, omdat de symptomen zich verschillend uiten per persoon. Daarom is het syndroom lastig te herkennen, waardoor een goed behandelplan soms uitblijft.
• Coloboom, een oogaandoening
• Hartafwijkingen
• Choane Atresie, afsluiting van de neusgangen naar de keelholte
• Retardatie, achterblijven in groei en kenmerken van verstandelijke beperking
• Genitale hypoplasie, achterblijven ontwikkeling geslachtsorganen
• Ear, problemen door slechthorendheid en evenwichtsproblemen
Behandeling en begeleiding bij diagnose Charge
Na de geboorte kan al direct intensieve zorg nodig zijn, vanwege een hartafwijking. Maar de gevolgen kunnen ook pas op kleuterleeftijd zichtbaar worden. Als de groei achterblijft en de spraak zich niet ontwikkelt door gehoorproblemen. Een vroegtijdige behandeling en begeleiding is belangrijk, maar ontbreekt nog weleens door de verschillen en de onbekendheid van de symptomen bij het CHARGE-syndroom.
Expertisecentrum UMCG Groningen
UMCG Groningen Expertisecentrum CHARGE-syndroom
Het UMCG Groningen heeft als enige ziekenhuis een CHARGE polikliniek. Op de poli worden kinderen met het CHARGE-syndroom gevolgd in hun ontwikkeling en krijgen ze advies voor een juiste behandeling en ondersteuning. Bel voor een afspraak T (050) 361 72 29 of ga naar de website UMCG CHARGE polikliniek voor meer informatie.
CHARGE-TEAM KENTALIS
Zorg, onderwijs, diagnostiek en ondersteuning bij vragen over ontwikkeling, communicatie en gedrag bij het CHARGE – syndroom
Mensen met CHARGE-syndroom kunnen terecht bij het CHARGE-team van Kentalis voor uiteenlopende (niet-medische) vragen, zoals vragen over zintuiglijke ontwikkeling, prikkelverwerking, ontwikkeling, communicatie en gedrag. Vanuit het CHARGE-team kan landelijk ondersteuning worden geboden thuis, op school, binnen Kentalis of bij een andere zorgaanbieder. Het CHARGE-team van Kentalis bestaat uit verschillende professionals vanuit zorg en onderwijs. Naast antwoorden op individuele vragen, kan vanuit dit team ook kennisoverdracht en scholing over het CHARGE-syndroom verzorgd worden voor familieleden en professionals.
Neem vrijblijvend contact op met het CHARGE-team via chargeteam@kentalis.nl of kijk op CHARGE-syndroom | Kentalis
Kentalis onderwijskundige ondersteuning
Expert op gebied van doofblindheid en beperkingen in het horen en zien
Als ondersteuner geeft Kentalis advies aan leerlingen die zowel slecht horen als slecht zien of waarbij sprake is van een syndroom, zoals het Charge syndroom. Het aanbod is gericht om de leerling zo optimaal mogelijk onderwijs te kunnen laten volgen en diens onderwijsbehoeften in kaart te brengen. Kentalis biedt ondersteuning in het (speciaal) basis- en voortgezet onderwijs, het middelbaar en hoger beroepsonderwijs in Nederland. Concreet bestaat dit uit een (telefonisch) intakegesprek en enkele bezoeken van één van hun medewerkers aan de school van je kind. De school kan direct met de adviezen aan de slag. Neem contact op met Jose van Der Linden via e-mail j.vanderlinden@kentalis.nl voor meer informatie.
Download hier de informatiewijzer van Kentalis voor expertise bij doof- en doofblindheid, pdf
Zeldzaam, maar niet alleen
ZeldSamen brengt jou in contact met anderen die aan één woord genoeg hebben om te weten waar jij mee worstelt. Vanwege hun bekendheid met dezelfde chromosoomafwijking of gelijksoortige problemen bij een ontwikkelingsachterstand. Met elkaar deel je de zorgen, maar bundel je ook de kennis over de gevolgen van een zeldzame chromosoomafwijking.
Ontmoeten
Save the date
3 oktober 2025 kennisdag CHARGE-syndroom
4 oktober 2025 familiedag CHARGE-syndroom
Voor vragen mail naar chargeteam@kentalis.nl

Whatsapp-groep 18+
Het CHARGE-team van Kentalis heeft een lotgenoten-Whatsapp-groep opgezet voor volwassenen met CHARGE. Zij melden zich aan via een mailtje naar chargeteam@kentalis.nl. Zij sturen dit dan door naar Pieter Vergeer van Kentalis. Van hem ontvangen ze een uitnodiging voor deelname in de Whatsapp-groep In de Whatsapp-groep delen 18-plussers hun ervaringen met elkaar op een simpele manier en in een veilige omgeving van de besloten groep.
Oproep deelname puberteitsonderzoek
Voor wie?
Gezocht worden jongvolwassen mannen met ervaringen met puberteitsinductie
Het expertisecentrum voor CHARGE syndroom in het UMC Groningen onderzoekt naar het op gang brengen van de puberteit bij jongens met het CHARGE syndroom. Ruim 80% van de jongens met CHARGE syndroom heeft hypogonadotroop hypogonadisme. Dit betekent dat zij hormonale behandeling nodig hebben om in de puberteit te komen.
Hierbij zijn twee soorten hormonale behandeling mogelijk:
- met testosteron (sustanon, tostran, testim, androgel) of
- HCG (pregnyl).
Het expertisecentrum wil de ervaringen met deze behandelmogelijkheden in kaart brengen, zodat het in de toekomst gemakkelijker wordt om een behandelkeuze te maken.
Aan jongvolwassen mannen met Charge wordt dan ook een oproep gedaan zich te melden. U kunt een e-mail sturen naar Dieuwerke Dijk, arts-onderzoeker: d.r.dijk@umcg.nl of Gianni Bocca, kinderendocrinoloog: g.bocca@umcg.nl. Lees hier verder over mogelijke deelname.
Informatie
- Syndromen.net, voor ouders, begeleiders en zorgverleners die te maken hebben met het CHARGE-syndroom
- Kentalis Informatiewijzer als een kind niet goed hoort en ziet, pdf
- Charge Syndrome Clinical Database Project, pdf
- Oproep onderzoek groeicurven kinderen met Charge, pdf
- Understanding behavioral issues in Charge syndrome, pdf
- CHARGE-team Kentalis (bron Kentalis)
- Adviezen bij de behandeling van CHARGE